urmareste-ne pe facebook! abonare newslatter

Istoric Nissan

1. Aparitia Nissan
Compania isi incepe activitatea cu o productie care ajunge la 20.000 de unitati.

1933 Jidosha- Seido Ltd. ia nastere in Yokohama, dupa uniunea dintre Nikon Sangyo Company si Tobata Imono Company. Noua companie, condusa de catre stralucitul Yoshisuke Aikawa, isi asuma raspunderea fabricarii de Datsun-uri.

1934 Nihon Sangyo devine proprietar unic al companiei si o denumeste Nissan Motor Company Ldt.

1935 Primul autoturism Datsun iese din fabrica de la Yokohama. Incepe productia la scara mare a vehiculelor, camioanelor si autobuzelor Nissan.

2. Depasind perioada de dupa razboi
Dupa perioada premergatoare razboiului, la Nissan se produce o transformare interna care permite aparitia modelelor sale legendare.

1941 Dupa atingerea unei productii de 20.000 de vehicule, activitatea Nissan isi incetineste ritmul din cauza izbucnirii Razboiului din Pacific.

1947 Reincepe productia de autoturisme Datsun.

1951 Nissan isi utilizeaza experienta sa in fabricarea de vehicule militare, dobândita in al doilea Razboi Mondial, pentru crearea unui vehicul legenda: Patrol. Acest 4x4, cu 6 cilindri si 85CP, depaseste progresiv Jeep-ul american Willis, prin puterea si capacitatea sa de incarcare.

1953 Conflictul dintre angajati si conducere duce la "Greva celor 100 de zile". Dupa terminarea acestui conflict, in relatia dintre cele doua parti se pastreaza o armonie satisfacatoare.

1958 Nissan invadeaza piata mondiala a automobilelor, dupa ce un Datsun 210 castiga Mobilgas Round Australia Trial.

1959 Se lanseaza in Japonia Datsun-ul Bluebird, care devine imediat un succes. Este destinat a fi unul dintre modelele cele mai renumite ale Nissan.

1960 Doi ani dupa primele exporturi in America de Nord, Nissan infiinteaza in California Nissan Motor Corporation USA (NMC).

3. Stabilirea in Europa

1962 Nissan incepe exporturile in Europa.

1966 Nissan fuzioneaza cu compania de automobile Prince. Aceasta reprezinta includerea in cadrul grupului a unei echipe exceptionale de ingineri, cei care au facut posibila aparitia faimoaselor modele Skyline si Gloria.

1969 Se lanseaza legendarul 240Z. Motorul 2.4, 6 cilindri in linie, furnizeaza 150CP, oferind prestatiile unui Porsche la cel putin jumatate din pret.

1973 In mijlocul crizei petrolului, Nissan Sunny este declarat automobilul cu cel mai mic consum de combustibil, conform testelor furnizate de Agentia Americana pentru Protectia Mediului. Acest lucru confera modelului o popularitate extraordinara in America.

1980 Nissan obtine o participare la Motor Ibérica S.A. din Barcelona, Spania. Exporturile acumulate depasesc 10 milioane de unitati. Se infiinteaza in Smyrna, Tennessee Nissan Motor Manufacturing Corporation USA (NMMC).

1983 Nissan Motor Ibérica S.A. incepe productia Patrol. Dupa vanzarea pe pietele externe sub marca Datsun, productia mondiala de vehicule ale marcii se unifica sub denumirea Nissan.

1984 Se infiinteaza in Sunderland, Nissan Motor Manufacturing Ltd. (Regatul Unit).

1986 Primele modele Bluebird incep sa se produca la Nissan Motor Manufacturing Ltd. (Regatul Unit).

1988 Nissan European Technical Centre Ltd. se infiinteaza in Regatul Unit. Ia nastere Nissan Italia, prima dintr-o serie de companii distribuitoare pentru Nissan numite NSCs ("Companii Nationale de Vanzari").

4. Extinderea pe piata
Odata stabilita, Nissan Europa continua sa creasca si incepe sa câstige numeroase distinctii.

1989 Nissan Europa NV (NENV) se infiinteaza in Amsterdam pentru a conduce intreaga activitate europeana a Nissan, inclusiv dezvoltarea productiei, fabricarea si gestiunea economica.

1991 Un nou NSC, Nissan Motor (GB) Ltd., se infiinteaza in Regatul Unit. Nissan Motor Manufacturing (UK) Ltd., incepe exportul modelului Primera 5 usi in Japonia.

1992 Se infiinteaza in Germania, Nissan Design Europe GmbH. Construit in Sunderland, Marea Britanie, Micra se lanseaza in Europa, simbolizand era supermini-urilor. In 1993, Micra devine Masina Anului in Europa.

1993 Nissan Motor Ibérica S.A. incepe productia unui nou model 4x4 pentru piata europeana, Terrano II. Devine un succes mondial, absorbind mai mult de 15% din productia fabricii de la Barcelona pana in 1999.

1994 Nissan Motor Manufacturing Ltd. (Regatul Unit) castiga Queen's Award for Export Achievement timp de trei ani la rand.

1995 Nissan Motor Manufacturing Ltd. (Regatul Unit) incepe exportul de Micra in Australia.

1997 Se infiinteaza in Spania Centrul European Tehnic Nissan S.A.

5. Renasterea Nissan
Nissan trece peste dificultatile sale financiare intr-un timp record.

1999 Renault si Nissan semneaza un acord pentru crearea unei Aliante Globale. Acest acord produce cel de-al patrulea cel mai important grup automobilistic din lume, cu o productie anuala de aproximativ 5 milioane de vehicule si un numar de 265.000 de angajati. Deoarece compania se afla in mari greutati datorate pierderilor majore, Carlos Ghosn anunta Nissan Revival Plan (NRP).

2001 In anul fiscal 2001, Nissan Europa incepe din nou sa functioneze rentabil, iar Nissan realizeaza un venit productiv mondial de 8%, cel mai mare din istoria companiei.

2002 Carlos Ghosn surprinde analistii declarand ca obiectivele NRP s-au indeplinit cu un an mai devreme decat s-au prevazut. Incepe urmatorul plan de 3 ani, Nissan 180. Nissan isi stabileste noul sau sediu european in apropiere de Paris.

2003 Nissan inaugureaza Centrul European de Design in Londra. Compania inregistreaza un venit productiv record de 6,25 miliarde de euro si un profit de 10,8% in anul fiscal 2002, maximul atins in industrie. Se anuleaza datoriile activitatilor automobilistice.

2004 In anul fiscal 2003, compania inregistreaza un venit productiv record de 6,29 miliarde de euro si un profit de 11,1%, ceea ce confirma pozitia Nissan drept unul dintre cei mai rentabili producatorii de automobile din lume.